38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
49,2228£% -0.25
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
3167488฿%-2.12701
Her sene gerçekleştirilen YKS sınavının bu yılki başvuru tarihleri de açıklandı. 1 Şubat 2024’ten itibaren sınav adayları başvurularını gerçekleştirecek. Ancak sınava başvurmadan önce adayların mutlaka bilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Öğrencilerin ve sınava katılacak olan adayların bilmesi gereken tüm bilgileri tek içerikte derledik. Sizlere şimdiden, sınavınızda başarılar dileriz! Gelin birlikte bilmeniz gereken hususlara bir göz atalım.
Başlıklar
Eğer sınava ilk kez giriyorsanız ya da başvuru süreci hakkında pek bilgiye sahip değilseniz size bilmeniz gereken tüm noktaları anlatıyoruz. Başvurunuzu yapmadan önce tüm tavsiyeleri ve uyarıları dikkatle okumanızı öneririz.
İlk bölümde, sınava girecek olan tüm adayların bilmesi gereken en temel bilgilerden bahsedeceğiz. YKS başvurusu, ÖSYM AİS ve sınav hakkındaki bilinmesi gereken birçok nokta var. Burada yer alan bilgileri mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
YKS 2024 sınavının başvuru tarihleri 1 Şubat – 26 Şubat olarak belirlendi. Buna göre, 1 Şubat 2024’te başlayacak olan başvurular 26 Şubat’a kadar sürecek. Ayrıca geç başvuru tarihleri ise 5 Mart’ta başlayacak olup 7 Mart’ta sona erecek.
ÖSYM tarafından açıklanan bilgilere göre sınav tarihleri 8 Haziran ve 9 Haziran olarak belirlendi. Buna göre, 8 Haziran’da 1. oturum olan TYT sınavı yapılacak ve 9 Haziran’da AYT ve YTD sınavları yapılacak. Saat 10:15’te başlayacak olan sınav 13:00’da sona erecek.
ÖSYM tarafından belirlenen sonuç açıklanma tarihi 17 Temmuz 2024 olsa da, genelde sonuçlar daha erken bir tarihte açıklanır. Sonuçların açıklanacağı en geç tarih 17 Temmuz olarak belirlenmiştir.
Başvurular AİS üzerinden gerçekleştirilmektedir. ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden ais.osym.gov.tr adresine girdikten sonra gerekli adımları gerçekleştirmeniz gerekiyor. İlk olarak e-devlet aracılığıyla ya da ÖSYM şifreniz ile AİS’e giriş yapmanız gerekir. Ardından başvuru yapacağınız sınavı (YKS) seçerek ilerleyebilirsiniz. Başvurunuzu tamamlamak için gerekli tüm adımları doldurun.
ÖSYM AİS şifrenizi unuttuysanız ilk yapmanız gereken şey şifrenizi sıfırlamak olacaktır. Buradaki bağlantı üzerinden kimlik bilgilerinizi doğrulayarak ÖSYM’den yeni şifrenizi almanız mümkün olacaktır. Böylece yeni şifreniz ile AİS’e girebilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
ÖSYM’nin konu hakkındaki bilgilendirmesi şu şekildedir;
Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olanlardan durumları aşağıdaki bentlerden birine uyanlar ÖSS’ye (Sınavsız Geçiş dahil) başvurabilirler:
a)ÖSS’ye başvurduğu öğretim yılında ortaöğretim kurumlarından (lise veya dengi okullar, açıköğretim lisesi) mezun olabilecek durumda bulunan öğrenciler
b)Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
c)Ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler
d)Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar
e)Ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları yukarıdaki bentlerden birine uyanlar.
Ayrıca durumları yukarıdaki bentlerden birine uyan yabancı uyruklu adaylar ve uyruksuzlar da başvurabilirler, ancak, bu adaylar ÖSS sonuçları ile Türkiye ve KKTC üniversitelerine yerleştirilemezler.
İlk olarak başvuru sırasında 1. adımda kimlik bilgileriniz istenmektedir. T.C. Kimlik numaranız, Ad soyadınız, Anne, baba ad soyadları, doğum tarihi, doğum yeri vb. gibi çeşitli kimlik bilgileri istenmektedir. Bu bilgileri kusursuz olarak girmeniz gerekmektedir.
İkinci adımda ise sizden iletişim bilgileriniz istenir. Telefon numaranızı ve e-posta adresinizi eksiksiz olarak girmeniz gerekmektedir. ÖSYM’den sınav hakkında bilgilendirmeler almak için bu oldukça önemlidir.
Üçüncü adımda ise sizden eğitim bilgileriniz istenmektedir. Başvuru sürecinin üçüncü adımında okulunuz ile ilgili çeşitli bilgiler sizden istenir. Bu bilgileri de eksiksiz olarak doldurmanız gerekiyor. Sonrasında ise sınava ilişkin bilgiler size verilir ve başvurunuz tamamlanır.
Böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Başvuru sırasında size en uygun 1. ve 2. ilçeyi seçerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Bu ilçelerin ikametinize uyması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Türk Astronot Geri Döndü mü? İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Döndü mü?